Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Könyvekről, olvasásról

2009.05.26

Kép

Ha jól olvasunk a betűkből, új világ születik lelkünkben.

 

Novalis

 

 

Azok közül a világok közül, amelyeket az ember nem kapott ajándékba a természettől, hanem szelleme segítségével maga alkotott, a könyvek világa a legnagyobb.

 

Herman Hesse, 1877-1962

 

 

A jó olvasó tovább szövi a szerző gondolatát. Egyetlen költő sem adja a kék eget, csak nekitámasztja a létrát szép földgolyónkról az égi tájnak.

 

Eichendorff

 

 

Könyvre, mindig több könyvre van szükségünk. Nem karddal, hanem a nyomtatott betű segítségével győzi majd le az emberiség a hazugságot és az igazságtalanságot, hogy megvalósítsa a népek közötti békét.

 

Emile Zola

 

 

Azt a könyvet, amelyet nem érdemes kétszer elolvasni, kár egyszer is kézbe venni.

 

K.J. Weber

 

 

Akinek sok a könyve, de egyikben sem mélyed el, úgy jár, mint a fösvény, aki egyre csak halmozza kincseit.

 

Rücbert

 

 

Azt hiszem, az emberiség jövőjének rendkívül fontos alapja a könyv. De hogy a könyv teljesíthesse ezt a mind jobban ráháruló feladatot, kell, hogy az emberek bízzanak benne.

 

Móricz Zsigmond

 

 

Igen uram, a regény tükör, hosszú úton vándorol. Hol az ég kékjét tükrözi, hol az út pocsolyáinak sarát. És maguk erkölcstelenséggel vádolják azt az embert, aki a tükröt nézi? A tükör pocsolyát mutat, és maguk a tükröt vádolják? Vádolják inkább a pocsolyás utat, még inkább az útbiztost, aki tűri, hogy ott poshadjon a víz, s megszülessék a pocsolya.

 

Stendhal: Vörös és fekete

 

 

A könyv mindenütt jelenlevővé varázsolta a szellemet, és nemcsak a teret hódította meg, hanem béklyóba verte a térnél is nagyobb ellenségünket: megállította az időt.

 

Kosztolányi Dezső

 

 

Ha egy érdekes könyvet először olvasok, az éppen olyan, mintha egy új barátot szereznék. Ha egy jó könyvet, melyet ismerek, újra elolvasok, olyan, mintha egy régi baráttal találkoznék.

 

Oliver Goldsmith (XVIII-XIX. sz.-i angol író)

 

 

Nem a könyv kedvéért olvasom én el a könyvet, hanem a magam kedvéért.

 

W.S. Maugham

 

 

Mert ismerőseinket nem ismerjük igazán. Azért olvasunk, hogy minél több ember sorsába hatoljunk, s egy kicsit – távolról, veszély nélkül – meg is osszuk sorsunkat.

 

Illyés Gyula

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.