Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az evangelizációs héten (1985. szept. 30.)

2009.06.23

Valeryéknál az evangelizációs hét úgy telt, mintha nyaraltam volna. Minden délután csoportosan templomba jártunk, ahol az első sorba ültünk, hogy a napi igehirdetést meghallgassuk. Kavarogtak bennem a magyarázatok, nem vagyok szokva az ilyesmihez. Érteni sem értettem semmit és ijedten néztem azokra, akik azt vallották magukról, hogy megtértek. Azt hiszem, én sose fogok tudni mosolyogni úgy, mint ők vagy a Biblia igéit megjegyezni.
Sok embert ismertem meg, és közülük is a legtöbben csodálkoztak azon, hogy több, mint tíz éve egy szobában telnek a napjaim. Állandó beszédtéma lett a helyzetem. Amikor szóba került, úgy éreztem, változás lóg a levegőben, de mikor a csevely hallgatásba fulladt, a tervekből hirtelen álom lett. Reggelenként zakatoló szívvel hallgattam azokat az igéket, amiket nap mint nap felolvastak nekem egy füzetből, és kíváncsian lestem, meg találják-e benne azt az üzenetet, ami kulcsot jelenthet számomra arra nézve, hol kell eltöltenem a telet. De az üzenet nem érkezett meg. Az evangelizációs hét után haza kellett jönnöm.
Itthon a szokásos némaság fogadott. Nem jár hozzám senki csak hetente az a két lány, akiket angolra tanítok. A fordítást már csak ímme-ámmal csinálom, Pénze a tanításból van. Edithnek, Ritkának híre, hamva sincs. Chakka és Gil a hétvégét a telken tölti, egyre ritkábban maradnak velünk éjszakára. Grethyék gyakran hívnak vendégeket, a szülők magukkal hozzák a gyerekeiket, akiknek a telek a paradicsomot jelenti.
Egyre jobban foglalkoztat az, mi történik Romániában, az ott élő magyarokkal. Gerry mindenféle irományt hoz arról, hogy kínozzák, börtönbe vetik, meggyilkolják őket. Az irományok csak addig lehetnek nálam, amíg elolvasom őket. Állítólag titkosak  A tévében egy szó sem esik a meghurcolásokról. Kezdek hinni a rengeteg dokumentumnak, és megdöbbenve hallgatom, amint Kádár János "Kedves testvéreinknek" nevezi őket. Ennyire el tudja ámítani az embereket? A hazugságnak ekkora pocsolyájában élnénk?
Sokat olvasok és levelezek.
Várok. Hogy alakul az életem? Mi lesz velem télen?

1985. szept. 30.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.